רוכבים ונפגעים
רכבתם על האופניים ומכונית פגעה בכם? נסעתם על המדרכה ופצעתם הולך רגל? האופניים שלכם נגנבו? אילו פיצויים מגיעים לכם ומתי תצטרכו לשלם. מדריך לרוכבי אופניים במדור משפט בעיתון ממון של ידיעות אחרונות מאת ליטל דוברוביצקי מתאריך 29/1/2014
לחצו כאן לצפייה במאמר בפורמט PDF
רוכבי אופניים נחשפים לעתים לתאונות הן שלהם והן של הולכי רגל העוברים בדרכם שעלולות לעלות להם כסף רב. כמו כן, פעמים רבות סובלים הרוכבים מגניבות אופניים. בסיועה של עו"ד ליאנה חזין רביב, שותפה במשרד עורכי דין רונן ברק ושות' המתמחה בדיני נזיקין, גיבשנו מדריך שיבהיר לאילו סכנות נחשף רוכב האופניים, איך אפשר לצמצמן ומה יקרה אם פגעתם בהולך רגל.
בניגוד לרכב ממונע, החוק אינו מחייב ביטוח חובה לאופניים. בימים אלה, כשרכיבה היא טרנד הצובר תאוצה, חשוב לדעת כי סוגיית פיצויים לנפגעי תאונות אופניים מורכבת ובעייתית. יש שני סוגי תאונות אופניים. הראשון – אם הרוכב נפגע, והשני, המורכב יותר – אם הרוכב פוגע בהולך רגל.
מה קורה אם הרוכב נפגע בתאונה?
אם רוכב האופניים נפגע על ידי מכונית, הוא יכול לתבוע את בעל הרכב הפוגע על נזקיו. לעתים יכול רוכב להיבהל וליפול עקב חשש להתנגשות בכלי הרכב, וגם זו תיחשב לתאונה. "משרדנו טיפל במקרה שבו ירד רוכב אופניים מהכביש בגלל עקיפה מהירה של אוטובוס ונפל, והאירוע הוכר כתאונה" מציינת עו"ד ליאנה חזין רביב. "במקרה של תאונה בין רוכב אופניים לרכב, יהיה הרוכב שנפגע זכאי לפיצוי מלא על פי החוק, לרבות פיצוי בגין כאב וסבל, הפסדי שכר, הוצאות רפואיות, הוצאות נסיעה וכו'.
מה קורה אם אין גורם שאפשר לתבוע?
לעתים אין לרוכב כל גורם שאפשר לתבוע. לכן מומלץ לרוכבי אופניים לרכוש ביטוח פרטי, כמו ביטוח תאונות אישיות, ביטוח אובדן כושר עבודה וביטוח לנכות. עם זאת, חשוב לבדוק את הביטוח האישי הקיים, שכן לעתים הביטוחים הללו מוגבלים לסכומים נמוכים שאינם משקפים את גודל הנזק שעשוי להיגרם בפציעות קשות. אגב, ילדים שנפגעים בתאונות אופניים מכוסים בביטוח תאונות אישיות שיש לכל תלמידי בתי הספר ותקף גם מחוץ לשעות הלימודים ולשטח בית הספר.
מה קורה כאשר רוכב האופניים פוגע מתוך רשלנות בהולכי רגל?
רוכב שאינו מבטח את אופניו, כי אין חובה כזאת בחוק, חשוף לתביעות שיכולות להגיע לסכומי כסף גדולים, אם יוכח שהתרשל ובתוך כך פגע בהולך רגל. בעניין זה חשוב להבהיר כי תקנה 129(א) לתקנות התעבורה, תשכ"א 1961, קובעת כי אסור לאדם לרכוב על מדרכה או על חלק מהדרך המיועד להולכי רגל בלבד. אם רוכב האופניים ירכב על המדרכה ויפגע בהולך רגל, הוא יהיה חייב בנזקיו של הנפגע. גם אם מדובר בקטין, הוריו יחוייבו לפצות את הולך הרגל.
גם הולך רגל שנפגע עשוי לסבול, שכן אם מדובר בנזקים גדולים ובפיצויים גבוהים יהיה קשה לו ברוב המקרים להיפרע מהחייב ולקבל פיצויים.
מה אפשר לעשות כדי לכסות את עצמנו כרוכבים?
ראשית יש למגן את עצמנו ואת ילדינו כראוי (קסדה, ביגוד ומגינים). שנית, יש לבדוק את פוליסת ביטוח הדירה הקיים, מאחר שבדרך כלל אפשר למצוא בה כיסוי למקרה של פגיעה עם אופניים בצד ג'. שלישית, יש לדאוג שיהיה לנו ביטוח לתאונות אישיות, אובדן כושר עבודה וביטוח נכות.
יש כיום בשוק פוליסות ייעודיות לרוכבי אופניים המכסות מגוון נזקים. הבעיה היא שהכיסוי שלהן לרוב נמוך לעומת הנזקים הקשים שעשויים להיגרם. אז עשוי רוכב האופניים להיות חשוף לתביעה נוספת מצד הנפגע.
בישראל קיימת תופעה נרחבת של גניבת אופניים. מה אפשר לעשות?
לדברי עו"ד חזין רביב: כדאי מבעוד מועד לחרוט את מספר השלדה או סימן אחר בכמה מקומות באופניים כדי שאפשר יהיה לזהותם אם ייגנבו ויימצאו, ולצלם את האופניים מכמה זוויות שונות כדי שאפשר יהיה לזהותם בתחנת המשטרה. אם מדובר באופניים יקרים במיוחד, תוכלו להתקין מערכת אזעקה או איתוראן סמוי.
"אם בכל זאת גנבו לכם את האופניים, עליכם לגשת למשטרה, להגיש תלונה ולקוות שהמשטרה תפתח בהליכים נגד הגנבים. מובן שרצוי להביא צילומי רחוב ( כיום ברחובות רבים מותקנות מצלמות) עם תמונות של הגנבים אם צולמו.
"אבל חשוב מכךף צריך להתגונן מפני גניבה על ידי ביטוח. ככל שהאופניים יקרים יותר, כדאי להתעמק בביטוח שאתם רוכשים. בעניין הזה אפשר למצוא כיסוי לנזקי גניבה של אופניים בפוליסת ביטוח הדירה כחלק מכיסוי בגין תכולת דירה.
עם זאת, ביטוח הדירה מחריג את הכיסוי של ציוד המשמש לעסק. לכן, אם האופניים משמשים ציוד לעסק, עליהם להיות מבוטחים בנפרד. כמו כן, על האופניים להיות בתוך הדירה, מאחר שאין כיסוי לגניבה מחוץ לדירה, למשל בגינה, בחצר, בחדר מדרגות ועוד".
מומלץ מאד לקרוא את המאמר: זכויות התביעה של נפגעי תאונות אופניים
ולצפות בריאיון של עו"ד ליאנה חזין רביב בנושא תאונות אופניים בתוכנית שאלה משפטית בערוץ 2: